J. Vomáčka: Používám mozek?

Počasí přímo vybízí k procházkám přírodou za účelem posílení fyzické kondice a dnes tolik potřebné imunity. Soudím, že nejkrásnější zahradou je v dnešních dnech kvetoucí volná příroda, v naši zemi všude krásná, pohladí na duši. Neváháms ohledem na nouzový stav si čas na pěší tůru najít. Chodím po bouzovsku a litovelsku a cítím, že s naší přírodou a krajinou se dá, při všech těch peripetiích docela dobře přežít a při těch pozitivních zprávách z poslední doby i být zase jednou hrdý na většinu nás Čechů a Moraváků.

Když říkám na většinu, tak se ona konstatovaná hrdost netýká všech.  Při jedné z procházek naší přírodou jsem narazil na něco, co lze bez nadsázky označit za katastrofu lidské duše, za něco, s čím se není možné smířit. V lese jsme objevil smutně vyhlížející smetiště, převážně starý šatník a další odpadky zanechané někým, koho lze jen obtížně označit člověkem.Napadají mě totiž jen vulgární výrazy. Co je ovšem paradoxem, že tento tvor zanechal na místě, kromě jiného placku s nápisem „používám mozek“. Soudím, že tady a teď definitivně odhodil na to svoje smetiště i mozek. Upřímně bych si přál, aby dostal pořádnou pokutu a jeho jméno bylo zveřejněno v obci odkud pochází a nejen tam, ať lidé vědí s kým mají tu čest. Ale to vše je jen iluze, a tak nezbývá než věřit, že boží mlýny prostě melou (přikládám odstrašující foto).

obrázek

MUDr. Jaroslav Vomáčka v.r.